Molino de los Raigones



“Molino de los Raigones”

Is een familiebedrijfje ontstaan in 1954 en gelegen in de beste streek van de Sierra de Montilla, en door de ligging op 440m hoogte ontstaat er een microklimaat, met frissere zomers en warmere winters, dit zorgt voor een perfecte omgeving voor de vruchten.

De Sierra is gevormd door heuvels en valleien en de grond is voornamelijk “albariza” dit is een heldere witgrijze grond die in de zomer verpoedert tot fijn stof en na regen lijkt op natte fondant. Albariza heeft een hoog kalkgehalte, dat varieert van 30 tot meer dan 80%. De grond en de ondergrond zijn opgebouwd uit zachte lagen, die veel vocht kunnen vasthouden.

In 1954 is Los Raigones begonnen, een oud wijnhuis uit de 18e eeuw werd omgebouwd tot wat het nu is, uit die tijd resteert alleen de toren met tegengewicht nog, die momenteel gebruikt wordt om watertanks te ondersteunen. De toegangspoorten zijn gemaakt van oude molenwieken.

Los Raigones is hierna verder uitgebouwd voornamelijk door hergebruik van de overige antieke contructies die gevonden zijn in de oude ruïnes, daar is onlangs ook een steen gevonden waarin een symbool van christus te zien was, alsmede wat oude kleurrijke muurschilderingen.

Los Raigones is op te delen in 4 gedeeltes
1. Oliepers (Almazara)
2. Wijnhuis
3. Huis van de familie
4. 22 hectare wijngaard en 28 hectare olijfbomen

Oliepers

Verzamelen van de olijven. Voornamelijk worden hier de hojiblanca en picual olijf geplukt, deze gaan via een trechter in de grond naar de transpostbanden, deze brengen ze naar de wasmachine, waar de bladeren, grind en grond verwijderd worden, vervolgens worden ze gewogen doorgezet naar de sorteerruimte, hier wordt gecontroleerd op de beste kwaliteit, alleen de beste worden gebruikt door “Los Raigones”, de rest wordt in tanks verkocht.

Molen

In de hamermolen(perser) worden de olijven vermalen tot een grote brij. Deze brij gaat vervolgens naar mixers deze verwarmen de olijven een beetje en roeren deze zodat de vaste stoffen en de vloeibare stoffen makkelijker te scheiden zijn, hierna gaat het geheel door naar de centrifuge waar de olie gewonnen wordt. De massa gaat nu door een verticale centrifuge, waar het geheel gewassen wordt met water, om het geheel wat dunner te maken, hierna gaat het naar grote tanks, waar het 48 uur blijft voordat de olie klaar is om gebotteld te worden.

Olijfolie

Olijfolie is een cruciaal element in de Mediterrane keuken De extra vierge olijfolie van “Molino de los Raigones” is de natuurlijke sap geperst uit de volgende soorten olijven: Hojiblanca, Picual, Picuda, Lechin en Alameña.

De aroma en rijke smaak van de olie zijn met de grootste zorg bewaard gebleven tijdens het proces, wat resulteert in een exceptioneel heerlijk en voedzaam product.

De extra vierge olijfolie van “Molino de los Raigones” zal die ‘special touch’ toevoegen aan al uw gerechten en salades.

Kleur : een troebele goudgroene kleur
Olijfrassen: Picual & Hojiblanca, en Picuda, Lechin & Alameña
Oogst : met de hand
Oogstperiode : November - Januari
Zuurgraad : Max 0.4%
Geur : intense geur en hoog fruitgehalte, schone geur naar groen fruit Smaak : Lichte zure tint aan je verhemelte met een licht pikante en fijne smaak
Toepassing : Vlees/vis gerechten en salades.

“Pajarera”

Finesse, elegantie en intense fruitsmaak, drie kwaliteiten die deze variatie vroeg geplukte olijven omschrijven.

Gelimiteerde productie : 2.459 flessen
Oogst : met de hand
Oogstperiode : November
Moment van plukken: bij het verkleuren van de vrucht
Temperatuur bij verwerking : 20 graden
Extractie: gecentrifugeerd binnen 10 uur vanaf de pluk
Rijping / Opslag in roestvrijstalen vaten gedurende 15 dagen.